אחת ההתפתחויות הגדולות ברפואת השיניים במאה האחרונה, וברפואה המערבית בכלל, היא השתלת שיניים. השתלת שיניים היא השתלת שיני דמה בפה במקום בו שן נפלה או נעקרה (בדרך כלל במקרה שהייתה חולה או גדלה עקום ושיבשה את מבנה הלסת), קודם כל למניעת חורים הגורמים לחיידקים, זיהומים ומחלות שונות, ובנוסף לקבלת מראה אסטטי, פה בריא וחיוך שלם.
שיטות שונות של השתלת שיניים
קיימות שתי שיטות להשתלת שינים. השתלת שיניים קלאסית, והשתלת שיניים מהירה. ההבדל ביניהן הוא שבהשתלת שיניים קלאסית, ההשתלה היא תהליך שנמשך בדרך כלל בין שלושה חודשים לשישה חודשים כאשר כל שלב מתבצע בזמנו תוך התחשבות והתייחסות לתזוזות הפה והלסת, והמשך אשר לוקח להם להתרגל למצב החדש. בהשתלת שיניים מהירה כל התהליך מתבצע ביום אחד.
מהם השלבים בהשתלה קלאסית בפיקוח ועדה רפואית?
אבחון -השלב הראשון בתהליך הוא האבחון. בשלב זה המטופל עובר סדרת בדיקות הכוללות צילום פנורמי, צילום סיטי ובדיקה מקצועית של רופא. לאחר שהמידע הזה קיים אצל רופא, הוא יכול להבין איך כדאי להמשיך בתהליך.
הרדמה
לאחר האבחון ניתן לקבוע תור להשתלת השן. השלב הראשון הוא הרדמה. לרוב משתמשים בהרדמה מקומית להשתלת שיניים, אך קיימים מקרים בהם נעשית הרדמה מלאה לצורך כך.
השתלת שיניים
כשההרדמה מתחילה להשפיע ניתן להתחיל בהשתלה. שלב הראשון בהשתלה הוא חיתוך החניכיים, המתבצע על ידי ציוד מיוחד ומקצועי המיועד לכך. לאחר החיתוך מבצעים קדיחה בעצם הלסת, מכינים מקום אליו יוכל להתברג השתל עצמו. אחרי שהמקום מוכן ניתן להבריג את השתל (שהוא למעשה מאוד דומה לבורג, ועליו מרכיבים את השן המדומה). לאחר שהשתל מוברג נשאר רק לתפור את החתך שבלסת.
הזמן שלוקח לפה וללסת להתאושש מההשתלה הוא בין שלושה לשישה חודשים, כאשר בזמן זה מולבש כתר זמני על השן. לרוב הוא עשוי פלסטיק וניתן להורידו ולהרכיבו.
האם קיים סיכון בהשתלת שיניים?
בהשתלת שיניים קיימים 95 אחוזי הצלחה, אך עם עובדה זו קיים סיכון בעיקר בקרב חולי סכרת ואוסטיאופורוזיס, עישון כבד ומחלות נפש. יתרונות וחסרונות
היתרון בהשתלת שיניים מהירה הוא כמובן הזמן הקצר בו המטופל חוזר ל'מצב טבעי'. החיסרון הוא שהלסת והפה צריכים זמן להתרגל למצב החדש, ועלולות להיווצר בעיות וקשיים בקבלה של שן חדשה ומושתלת ביום אחד.